Din punct de vedere psihiatric, tulburările psihice sunt dereglări funcţionale ale creierului. Creierul, la rândul său, este format dintr-o vastă reţea neuronală între nodurile căreia există nenumărate conexiuni numite sinapse, iar tulburarea psihică se traduce prin apariţia unor dezechilibre chimice la nivelul acestor conexiuni. Tulburările psihice pot fi avea atât cauze genetice, cât şi cauze care ţine de istoria personală şi de experienţa cotidiană a individului.


Tratarea lor se face printr-o medicaţie specifică prin care se încearcă corectarea sau cel puţin ameliorarea dezechilibrelor bio-chimice, însoţită adesea de psihoterapie sau de consiliere psihologică. Bolnavul apelează la medicul psihiatru care, în urma unei examinări medicale, a unui interviu şi a unei evaluări realizate de un psiholog clinician, stabileşte un diagnostic şi o medicaţie adecvată. Tratamentul este urmat fie acasă, fie, dacă medicul consideră necesar, într-o unitate medicală specializată.


Abordarea strict psihologică priveşte psihicul, luînd mai puţin în seamă sau chiar de loc, suportul său biologic, respectiv reţeaua de neuronală şi procesele care se petrec la nivelul acesteia. După unele şcoli de psihoterapie, psihicul este structura sufletească proprie unui individ. Tulburarea psihică este datorată, după aceste şcoli , unor probleme emoţionale acumulate în interiorul inconştient al pacientului care la un moment dat erup sub forma unor simptome specifice: atacuri de panică, depresii, fobii etc. Pacientul se simte depăşit de probleme interioare pa care nu le înţelege, nu-şi mai poate îndeplini îndatoririle profesionale şi familiale, iar calitatea vieţii sale se deteriorează drastic.


Tratamentul psihologic se face prin prin psihoterapie, aceasta fiind o "discuţie" cu caracteristici specifice între psihoterapeut şi pacient. Fiecare tip de afecţiune psihică are desigur un anume model de "discuţie", respectiv de terapie prin care psihoterapeutul împreună cu pacientul caută să obţină vindecarea. Treptat, pacientul începe să găsească din ce în ce mai multe soluţii pentru problemele sale, presiunea interioară se diminuează, intensitatea simptomelor scade iar, în final pacientul se reintegrează în viaţa socială.


Printre cele mai frecvente tulburări psihice care se pretează la psihoterapie amintimAtacurile de panică


Depresia


Tulburările obsesiv-compulsive


Fobiile


Problemele de cuplu


Tulburările alimentare